TFP-info - Joakim Oscarsson Photography

JOAKIM OSCARSSON PHOTOGRAPHY

Hur går en TFP-fotografering till...?

1) Kontakt. Jag tar kontakt med dig, eller så har du kontaktat mig om nåt som du gärna vill fotografera.

2) Vi diskuterar eventuellt tema, stil, klädval osv via e-post, facebook eller telefon. Oavsett om man har ett tema eller om det gäller  en mer basic casual- eller porträttfotografering är det bra att diskutera eventuella förbehåll också. (du får aldrig fota mig i jeans, helkropp, halvfigur, headshots, mina fötter får inte synas i bild osv)

3) Vi bokar tid och plats, träffas skriver under modellrelease och fotograferar. Vi skriver in i releasen om det är något särskilt som gäller för den dagens bilder. Givetvis får du ha någon med dig så du känner dig trygg, se bara till att det inte är någon som hämmar eller stör dig i vårt fotograferande. Ibland har jag någon med mig också som kan hålla i lampor o skärmar mm.

4) Du får efter 1-3 dagar se ett ganska stort antal bilder från fotograferingen i ett webbgalleri i en dropbox som bara du får adressen till. Där får du se bilderna rakt ur kameran, bara förminskade. Jag sorterar dock bort uppenbart tekniskt dåliga bilder, dubbletter osv. Bilderna är vattenstämplade och dessa utvärderingsbilder får inte publiceras någonstans!

5) Du väljer ut det antal favoritbilder vi kommit överens om, vanligtvis mellan 3-5 bilder, som du tycker är de bästa att redigera för publicering och till din portfolio osv

6) De utvalda bilderna bildbehandlas därefter av mig i för att bli så bra som möjligt, och i den stil vi valt att framställa dem. Detta kan ta ett litet tag beroende på hur mycket som ska göras, men generellt aldrig längre än en månad från fotograferingstillfället, om vi inte kommit överens om annat. Jag levererar alltid minst 3 bilder från ett fotograferingstillfälle och max 8st då det annars oftast bara blir upprepning och liknande bilder. Ett fotograferingstillfälle är alltså hela fotograferingen och kan innehålla flera olika ”sessions” dvs outfits, stil, location osv. 

7) Du får efter det de redigerade bilder levererade i hög upplösning, att använda enligt överenskommelse. Bilderna levereras till en dropbox där de finns tillgängliga för nedladdning under 30 dagar. 

8) Förhoppningsvis har allt gått bra, samtliga inblandade är nöjda och glada, och vi bokar en ny session Att fota TFP är och ska vara KUL!

Antalet levererade bilder från en TFP-session:

För att förtydliga det här med antalet bilder som levereras efter en TFP-fotografering, så får modellen gärna göra ett större urval av  favoriter från utvärderingsbilderna än de 3-5 som vanligtvis överenskommit. Då väljer jag de bilder som kommer att redigeras både från detta urval, och kanske även från mina egna favoriter. Jag redigerar alltså inte alla bilder som modellen eventuellt tycker är bra, utan det totala antal bilder som överenskommits gäller. Vanligtvis 3-5st. Jag har också satt en maxgräns på 9st redigerade bilder totalt per fotograferingstillfälle, om det skulle vara så att man kommit överens om ett större antal outfits eller liknande. Anledningen till detta är dels att tiden det tar att redigera/retuschera en modellbild vanligtvis tar från 30min upp till flera timmar, och dessutom blir det nästan bara upprepning av bilder vilket då istället tar fokus från den kanske bästa bilden i sessionen. Vill man dock ha fler bilder än vad som ingår i TFP-överenskommelsen så kan jag givetvis retuschera flera mot betalning.

Var tar bilderna vägen?

Jag gör givetvis hela tiden mitt yttersta för att ha koll på var mina bilder tar vägen när de väl är publicerade på internet. Trots det är det ju en omöjlighet att skydda sig från att bilder stjäls, lånas, screendumpas osv. Så jag kan aldrig lämna en 100% garanti på att en bild inte kan dyka upp i helt fel sammanhang, på helt fel ställe när bilden väl lämnat min dator. Det gäller därför att du som modell är införstådd med detta och har du väl godkänt en bild för publicering så finns den ”därute” och är då till viss del bortom min kontroll. Framförallt gäller detta givetvis lättklädda eller avklädda bilder som inblandade parter kanske gärna vill publicera i tex ett slutet forum, eller en facebookgrupp med likasinnade. Men det kanske inte är lika roligt om den dyker upp hos arbetsgivare eller andra människor som inte har samma intresse eller värderingar kring det hela, för att nån hittat bilden och distribuerat den vidare. Så det är viktigt att kunna stå för en bild från alla inblandades sida, och därför är jag ganska noga med att dubbelkolla med modellen innan den typen av bilder publiceras överhuvudtaget. Jag publicerar generellt bilder på Facebook (Mina egna FB-sidor, öppna och slutna modell/fotografgrupper) Instagram, 500px, Flickr och min fotohemsida. Det är olika vad som publiceras var och när men det är i grunden de plattformar jag utnyttjar som ”skyltfönter”

Powered by SmugMug Log In